Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kalózkodás eredete

A középkorban megjelent tengeri rablás,aminek indoka a puszta vagyonszerzés,de állami megbízásból is eredhet.

A kalauz szóval azonos a kalóz szó eredete, amely valószínűleg a kun-besenyő nyelvből került a magyar nyelvbe. A török nyelvekben például a csgatájban a qolauz szó "útmutatót, vezetőt" jelent; az oszmán-törökben qylaghuz alak szintén "vezető" jelentésű.

Kalózkodás a 18.században

A 18. században, de már a korábbi századokban is kalózhajóknak azokat a hajókat hívták, amelyek állami felhatalmazás nélkül raboltak. Az államok magánhajóknak meghatalmazást adtak arra, hogy az ellenséges államok kereskedelmi hajóit a nyílt tengeren megtámadhassák és kirabolhassák. A meghatalmazást kalózlevélnek, meghatalmazással rendelkező kalózhajókat pedig kapernek nevezték. 1785-ben az Észak-amerikai Egyesült államok és Poroszország szerződést kötött, hogy egymással szemben nem adnak ki kalózleveleket.

Kalózkodás a 19.században-a kalózok hajnala

 

A kalózlevelekre alapozott - állami felhatalmazással zajló - kalózkodásnak az 1856-os párizsi kongresszusvetett véget. Az eredetileg csak Anglia, Franciaország, Poroszország, Ausztria és Oroszország által aláirt nyilatkozathoz később Olaszország, Törökország, majd a többi európai s részben az amerikai államok is hozzájárultak. De az amerikai polgárháborúban (1861) a déli államok kalózleveleket adtak ki északi szomszédaik kereskedelmi hajói ellen. Az 1856-os egyezmény ellenére fennmaradt a különbség a kalózlevelekkel ellátott kaperek, és az azzal nem rendelkező kalózhajók jogi megítélése között. Ha egy kalózlevéllel rendelkező kalózhajót egy idegen állam hadihajója elfoglalt, akkor a hajót elkobozták de a legénységet a bíróság nem ítélte el, hanem hadifogolynak megfelelő elbánásban részesítették. A hajót jogilag kalózhajónak tekintették, de a hajó legénysége nem volt kalóz. A 19. század második felében a nemzetközi tengeri jog általános alapelve, hogy idegen államok más államok hajói felett nyílt vizeken hatóságot nem gyakorolhatnak. A kalózhajók olyan felfegyverzett magánhajók, melyek állami felhatalmazás nélküli rablásra „specializálódtak"

Kegyetlen világ volt és van!

forrás: Wikipédia